[...] Na dodatek osoby z grupy 3 (lub więcej) porcji mięsa dziennie, dostarczały też najwięcej kalorii dziennie: osoby z grupy 2 lub mniej porcji mięsa dziennie średnio 2226 ± 662 kcal dziennie, osoby z grupy 3 (lub więcej) porcji mięsa dziennie dostarczały 3295 ± 809 kcal. Jeżeli dla kogoś różnica w podaży energii wynosząca ~48% jest nieistotna dla [...]
[...] tak jest w rzeczywistości? To wątpliwe. Zanim do tego dojdziemy, garść danych do interpretacji badań: piwo 500 ml 4,5% - zawiera 22,5 ml etanolu (~18 g) w 500 ml, czyli 126 kcal, piwo 500 ml 6% - zawiera 30 ml etanolu (23,7 g) w 500 ml, czyli 142,2 kcal, piwo 500 ml 10% - zawiera 50 ml etanolu (39,5 g) w 500 ml, czyli 276,5 kcal, wódka 250 ml [...]
[...] i inne, podobne do nich substancje nie powinny być spożywane w ilości większej, niż kilka % dziennego zapotrzebowania (wg WHO <5% dziennie). Czyli np. przy podaży 4000 kcal dziennie rozsądne byłoby nieprzekraczanie progu 5%, czyli 200 kcal dziennie, czyli razem 50 g cukru. To naprawdę mało, biorąc pod uwagę soki owocowe, słodkie przekąski, [...]
[...] mięśniowej? Najbezpieczniej powiedzieć, że to zależy od wielu czynników. W licznych badaniach wykazano, że stosowanie diet VLCD (o bardzo niskiej podaży energii, tj. 400 kcal, 600 kcal czy 800 kcal dziennie) wcale nie miało aż tak drastycznych skutków dla mięśni. Niemniej w większości te eksperymenty dotyczyły osób chorobliwie otyłych, a nie [...]
[...] niekorzystnych zjawisk w ciele. Niestety z roku na rok rośnie spożycie napojów słodzonych. Ilość kalorii dostarczanych z napojów słodzonych oraz 100% soków wzrosła z 242 kcal/dziennie (w latach 1988-1994) do 270 kcal dziennie (w latach 1999-2004). W tym największy wzrost dotyczył napojów słodzonych z 204 do 224 kcal/dziennie. Największy, bo [...]
[...] Pizzy Supreme, ½ porcji chleba czosnkowego (49 g), 1 Pepsi (puszka). Przykładowa dieta pochodząca z Australijskiego Departamentu Zdrowia dostarcza łącznie ok. 3000 kcal (12 540 kJ). W skład wchodzi: 176.8 g białka, 357 g węglowodanów ogółem, 191.4 g węglowodanów złożonych, 165.9 g cukru, 102.6 g tłuszczów (wielonienasyconych 26.3 g, [...]
[...] Drugi zawierał 51.1 g węglowodanów + 12.6 g tłuszczu + 36 g protein („zróżnicowany”). Wyniki pod względem wpływu na stężenie leptyny: Po posiłku wysoko węglowodanowym (450 kcal, 12 g protein, 100,5 g węglowodanów) poziom leptyny wzrósł dopiero po 240 minutach. Spadki stężenia leptyny obserwowano w 30, 60 i 120 minucie po posiłku wysoko [...]
[...] większości pochodzących z utrwalonego chleba ważącego 700 g, 63 g protein, 70 g tłuszczów, w większości niezdrowych, pochodzących z konserw). Żołnierzowi proponuje się ~2900 kcal dziennie i następujące produkty: Sałatka z tuńczyka- dostarcza 130 kcal w 100 g, 9.5 g protein, 3.9 g węglowodanów, 8.1 g tłuszczu, 0,5 g soli. Pasztet turystyczny [...]
Pomimo licznych publikacji naukowych wiele osób woli powielać obiegowe mity i opinie. Zdarzają się zawodnicy, którzy negują badania naukowe. W takim razie życzę podobnym osobom powodzenia przy sprawdzaniu na własnej skórze toksycznych substancji, kwasów, zasad, trucizn, antybiotyków, leków przeciwwirusowych, nefro- i hepatotoksycznych. Mówi się, [...]
Ciągle otrzymuję różnymi kanałami pytania o budowanie masy. Nie jestem wyrocznią w tej kwestii. Mało tego, sądzę, iż każdy człowiek ma innego rodzaju problemy zarówno w życiu, jak i w klubie. Gdyby uniwersalna recepta istniała, po ulicy chodziliby sami kulturyści w formie startowej, nikt nie cierpiałby z powodu biedy, utraty pracy, nałogów czy [...]
Do dzisiaj istnieją kontrowersje odnośnie diet zalecanych dla sportowców. Najgorsze, że wszystkie portale beztrosko cytują badanie, które jest ewidentnie zmanipulowane. Praca Volek JS. i wsp. jest sponsorowana przez fundację Roberta C. i Veroniki Atkins. Na dodatek dr Volek i dr Phinney otrzymują pieniądze za sprzedaż książek dotyczących treningu [...]
Po treningu siłowym następuje kluczowy czas ważny dla odbudowy mięśni. Wbrew obiegowym opiniom wchłanianie składników pokarmowych po intensywnym treningu jest znacząco zahamowane, dlatego nie ma znaczenia, czy rzucisz się na worki z ryżem i kurczaka jeszcze przed wyjściem z klubu czy dopiero po przyjeździe do domu. Niestety klasyczne jedzenie w [...]
[...] mąki, nierzadko z dodatkiem drożdży, lekkie zaś powstaje przy użyciu wysokiego ciśnienia i temperatury. Trzeba mimo wszystko pamiętać, że kaloryczność w 100 g to ponad 300 kcal, a jedna kromka zupełnie nas nie nasyci. I bardzo często ulegając złudnemu poczuciu, że zjadamy produkt „fit”, pozwalamy sobie na znacznie więcej. Także nie [...]
[...] usuwania glukozy wynosiła 2,2 mg / 100 g / min, co odpowiada 1,4 mg glukozy na minutę dla całego zasobu brązowego tłuszczu lub w przybliżeniu 2 g glukozy na jeden dzień (~ 8 kcal). Biorąc pod uwagę, że tylko 10% utlenianego „paliwa” pochodzi z glukozy w szczurzych brązowych tkankach tłuszczowych i przy założeniu podobnego udziału u ludzi, można [...]
[...] Cardio z rana usprawiedliwia jedzenie w McDonald’s, KFC czy Pizza Hut Tak, wierzysz w to, iż „zrobiłeś trening, więc czas na ulubione przysmaki”. Dlatego zjadasz 1000-2000 kcal w postaci pizzy, hamburgerów, cheeseburgerów, kebabów, bułek z parówkami, lodów czy ciastek. Przykro mi, ale to nigdy nie zadziała! Dlaczego? To proste, w ciągu godziny [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
Celowo poruszam ten kontrowersyjny temat, ponieważ nadal wiele osób nie zdaje sobie sprawy, iż istnieje taka możliwość. Dla wielu osób jedyną znaną formą treningu mającego na celu poprawę definicji sylwetki czy wydolności są aeroby (bieżnie, rowerki, orbitreki, schody, rowerki spinningowe). W klubach maszyny aerobowe są notorycznie zajęte, [...]
[...] diecie Zott Jogurt naturalny bez laktozy Skład: mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii. *zawartość laktozy ≤0,1 g/100 g. Wartość odżywcza 100 g tego jogurtu dostarczy 67 kcal, w tym: 4,9 g białka 3,1 g tłuszczu (w tym 2,1 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 3,9 g węglowodanów (w tym 3,9 g cukrów) 0,18 g soli Plusy: produkt ten jest coraz [...]
Niestety żyjemy w świecie dezinformacji. Wydawałoby się, iż książki powinny być renomowanym źródłem. Niekoniecznie... W publikacji Katarzyny Matella „Poradnik trenera. Body logistic system” znalazłem tyle błędów merytorycznych, iż mógłbym napisać kilkunastronicową recenzję. Nie można zresztą jej do końca obwiniać, gdyż te same mity są powielane [...]
[...] wapnia, sorbinian potasu regulatory kwasowości: kwas jabłkowy, kwas cytrynowy środek do przetwarzania mąki: L-cysteina Wartości odżywcze: 100 g tego produktu dostarczy 323 kcal, w tym: 9,3 g białka 52,4 g węglowodanów 7 g tłuszczu Plusy: są stosunkowo tanie. Minusy: dość gumowe, słone w smaku, po otwarciu w zapachu wyczuwalna sztuczność, sporo [...]